Europas Nato-länder möter en ny verklighet
/asbe/ IStock
Detta är en kommenterande text. Analyser och ställningstaganden är skribentens och speglar inte alltid Utrikespolitisk aftons inställning.
Mail: oag@utrikespolitiskafton.com
Sixten Norrby
Analytiker
Karl Agell
Analytiker
Introduktion
Tre år efter att Rysslands fullskaliga krig inleddes mot Ukraina har det säkerhetspolitiska allvaret ökat i närtid för Europa. Sedan maktskiftet i januari har Trump-administrationen – utan att samordna med vare sig Ukraina eller sina europeiska allierade – öppnat upp för förhandlingar med Ryssland om att göra upp en ”deal” om Ukraina. Samtidigt har den amerikanska administrationen antagit en utpressningslinje gentemot Ukraina. USA:s diplomatiska agerande har inneburit en chock för de europeiska Natoländerna. Mycket pekar på att detta kan vara den punkt i historien då Europa fullt ut inser allvaret i hotet från Ryssland och börjar rusta med skyndsamhet. Trump-administrationens nya linje har väckt Europa, och det geopolitiska och strategiska klimatet skiftar hastigt.
Chockterapi för Europa
Vad flera europeiska underrättelsetjänster och tankesmedjor de senaste åren offentligt rapporterat om, däribland dansk underrättelsetjänst, är hur brådskande läget kan komma att bli för de europeiska Natoländerna efter ett eventuellt eldupphör i Ukraina. Den danska underrättelsetjänsten FE bedömer att Ryssland redan cirka två år efter ett eldupphör skulle kunna utgöra ett trovärdigt hot mot ett eller flera Natoländer, och vara redo för ett regionalt krig i Östersjöregionen. Detta förutsätter att Rysslands militära förmågeökning under den perioden skulle överträffa Natoländernas dito. Risken för en sådan attack bedöms särskilt hög om Ryssland vid det skedet inte bedömer sig därigenom hamna i krig med USA.
Sedan kalla kriget har Europas försvar till stor del vilat på USA:s vilja och förmåga att försvara sina europeiska allierade – och det är just Europas försvarsallians med USA som denna artikel vill beröra. Bortom den viktiga storpolitiken om Ukrainas framtid, är osäkerheten kring Trumps Natopolitik en obehaglig faktor för Europa. Det är svårt att överskatta USA:s vikt i den kollektiva avskräckningen mot Ryssland. Att kompensera för USA:s tunga roll i Nato, innefattande kärnvapen, dess nyckelroll vad gäller logistik, förmågor kopplat till satellitkommunikation och dess cirka 84 000 soldater stationerade i Europa vore en mycket utmanande uppgift för de övriga Natoländerna. Just med anledning av det amerikanska kärnvapenparaplyet har Europa sedan slutet på 1940-talet avstått från att utveckla särskilt stora kärnvapenstyrkor på egen hand – något som nu kan sätta oss i en svår sits.
En fingervisning om den utmaning det allierade Europa nu står inför är att Rysslands militära utgifter så sent som 2024, mätt i köpkraftsparitet, översteg de europeiska Natoländernas samlade försvarsanslag. Även om det allierade Europas totala ekonomi är mångfalt större än den ryska ekonomin, så lär det dröja ett antal år innan Europas ekonomiska övertag har omsatts till ett övertag vad gäller produktion av militär materiel. Beträffande materiel som vore viktig i ett framtida utnötningskrig översteg exempelvis den ryska produktionen av artillerigranater Europas plus USA:s samlade produktion under 2024, och det ryska produktionsövertaget bedöms vara åtminstone år 2025 ut.
Det är lätt att konstatera, att det ligger i det allierade Europas starka intresse att USA förblir en del av Nato. Och samtidigt finns det ingen garanti mot att Trump, i egenskap av överbefälhavare, beordrar avsluta den amerikanska militära närvaron i Europa och/eller i praktiken tar USA ut ur Nato genom att deklarera att USA inte längre förbinder sig till det kollektiva försvar som ryms under artikel 5. Vad talar då för att USA på kort sikt inte lämnar Nato? Traditionellt har argument om transatlantisk värdegemenskap, västerländska liberala värden kunnat åberopas. Men det är inte självklart att detta väger tungt hos Trump-administrationen. Frågan kvarstår då: hur är Europa en säkerhetspolitiskt viktig allierad för USA? Denna artikel kan inte ge ett definitivt svar på denna fråga, men lyfter ett antal centrala faktorer.
Europa en viktig tillgång för USA
I sitt öppningsanförande vid sammanträdet för Ukraine Defence Contact Group den 12 februari konstaterade USA:s nye försvarsminister Pete Hegseth att landets högsta geostrategiska prioritet nu rör rivaliteten med Kina, och att undvika ett krig mot Kina i Stilla havet. Inom ramen för denna rivalitet är ett välvilligt Europa mycket värdefullt för USA. Detta gäller inte minst intresset att avskräcka Kina från att militärt försöka ta Taiwan. Under de senaste åren har exempelvis Europas fyra största ekonomier – Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien – skickat militära fartyg till den Sydkinesiska sjön. Jämfört med den amerikanska militära närvaron i regionen är Europas bidrag förhållandevis litet. Däremot sänder Europa signaler till Peking att de vid en militär aktion mot Taiwan riskerar att få USA och dess nära partnerländer i Stilla havs-regionen plus Europa emot sig i något slags koordinerad ekonomisk krigföring.
I centrum för USA:s teknologiska kapplöpning med Kina står idag den spetsteknologi och kunskap som behövs för att tillverka världens mest avancerade halvledare. Dessa komponenter behövs i datorer som driver avancerad teknologi av idag – allt från moderna stridsflygplan till AI-modeller. På denna front leder alltjämt den fria världen, och nästan all tillverkningen av de världsledande halvledarna sker i Taiwan (TSMC) och i Sydkorea (Samsung). Sedan 2019 deltar det nederländska företaget ASML, som åtnjuter en monopolställning på avancerade EUV-maskiner vilka behövs för att tillverka de främsta halvledarna, i USA:s exportrestriktioner för halvledarteknologi till Kina. Detta har skett efter amerikanska påtryckningar mot Nederländerna. Fallet ASML är ett viktigt exempel på europeisk strategisk oumbärlighet för USA tillika ett konkret exempel på säkerhetspolitiska fördelar med att ha lojala allierade i Europa.
Allierades nytta för USA
En uppenbar säkerhetspolitisk fördel som Nato innebär för USA är att allierades territorier underlättar för amerikansk maktprojicering utanför eget territorium. Detta gäller inte minst den amerikanska militärens expeditionära räckvidd. Det är till exempel inte svårt att konstatera, att USA:s förutsättningar för militära operationer i Mellanöstern underlättas av tillgången till marina baser och flygbaser vid Medelhavet. Dit hör framför allt baser på italienskt, grekiskt och turkiskt territorium.
Motsvarande fördelar för USA med att ha Natoallierade gäller i högsta grad Arktis och dess tilltagande geostrategiska betydelse. Kanadensiska och nordiska territorier i Arktis ger den amerikanska militären utökad räckvidd. Regionen har under de senaste åren blivit en allt större säkerhetspolitisk prioritering för USA. Detta gäller inte minst mot bakgrund av regionens militärstrategiskt viktiga geografi, Rysslands och även Kinas framflyttade positioner i regionen parat med att smältande isar gör viktiga handelsrutter och oexploaterade naturfyndigheter allt tillgängligare. Det nya strategiska djup Nato nu har fått vid sin nordflank tack vare Finlands och Sveriges Natointräde har förbättrat alliansens förutsättningar att försvara Norden och norra Europa samt givit ökade förutsättningar att militärt kunna kontrollera utflödet till Atlanten. Övningen Nordic Response 2024, som bland andra innefattade förband från USA, Kanada, Storbritannien och de nordiska länderna, illustrerar vilka nya möjligheter som nu finns för en gemensam förmågeökning i regionen.
En viktig aspekt av Arktis betydelse för USA är danska Grönland, där USA åtnjuter stora fördelar med att vara en Natoallierad. Man har redan omfattande militär tillgång till ön, något som exempelvis kan ses i flygbasen Pituffik Space Base (f.d. Thule Air Base) som bland annat rymmer ett tidig varningssystem designat för att upptäcka interkontinentala kärnvapenbärande robotar. Tillgången till Grönlands stora kvantiteter av sällsynta jordartsmetaller är viktig för USA och EU för att på sikt kunna bryta Kinas nuvarande dominanta ställning på världsmarknaden. Dessvärre har under de senaste månaderna spänningar över Grönland uppstått mellan USA och Europa. Trump-administrationen är inte nöjd med den nästintill fria militära tillgång till ön USA redan har – utan vill äga Grönland i sin helhet. I administrationens offentliga plan för att annektera Grönland föreslås en charmkampanj och utbetalningar till grönländarna. Administrationen har tidigare inte velat utesluta användandet av militära medel för att uppnå detta mål. Om USA, mot all förmodan, skulle ta till våld för att ta Grönland så vore det såklart en dödsstöt för Nato och transatlantismen i stort.
Exportmarknad för amerikansk försvarsindustri
Europa är i flera hänseenden en förlängning av den amerikanska försvarsindustrin. Europa är en värdefull exportmarknad för den amerikanska försvarsindustrin. I sina europeiska allierade har USA många betrodda och köpstarka kunder och ett flertal nära försvarssamarbeten. Det kanske mest talande aktuella exemplet är det historiskt kostsamma F-35-systemet, vilket fordrar köpstarka länder som USA litar på. För närvarande har exempelvis cirka 600 F-35-stridsplygplan levererats till eller beställts av europeiska allierade. Flera europeiska länder, däribland Sverige, använder även amerikanska luftvärnssystem med mera. Att vara en köpkraftig exportmarknad för USA är en tillgång att nyttja – men vi vill samtidigt inte att USA enbart ser oss som en kund. En sådan kan man trots allt lämna om relationen inte längre är lönsam.
Slutsats
Sett till USA:s säkerhetspolitiska intressen framstår för författarna ett amerikanskt Natoutträde under Trumps mandatperiod som osannolikt. Allra tyngst i sammanhanget väger de fördelar USA idag har av ett lojalt och välvilligt Europa inom ramen för sin rivalitet med Kina.
Det finns givetvis en risk för att Trump kommer att vilja överge den för Nato essentiella kollektiva försvarsprincipen och i stället försöka plocka russinen ur kakan och bilateralt utlova säkerhetsgarantier bara till vissa europeiska Natoländer. Ett sådant förfarande bedömer författarna mindre sannolikt ju mer Europa agerar enhetligt i försvars- och säkerhetspolitiken.
Europa behöver gå en balansgång där de flera fördelar vi har USA att erbjuda framhävs, utan att vi på samma gång gör oss till en dörrmatta. Ett enat Europa har flera styrkor. Detta ses just nu genom kollektiv aktion i frågan om tullar mot USA – samt de stora investeringar EU såväl som individuella länder genomför inom försvars- och säkerhetssektorn. Här kan Europa å ena sidan visa för USA att vi på lång sikt är beredda att utveckla sann strategisk autonomi – men å andra sidan visa att vi helst fortsätter det transatlantiska samarbetet som gynnat oss båda i snart ett sekel.
Att bibehålla goda transatlantiska relationer är i vårt intresse och något vi ska värna. Europa bör försöka att i god tro bemöta USA:s krav. Det bästa vore att fortsätta den transatlantiska alliansen i sin tidigare anda, där Europa och USA är oumbärliga allierade och partners i ett ömsesidigt gynnsamt förhållande. Men för sin egen skull måste Europa satsa på inhemska förmågor. Sådana satsningar är också helt i linje med amerikanska klagomål på hur Europa i årtionden underinvesterat i sin egen säkerhet.